15 September to 16 September 2014 **Cornell University, Highland, NY** 



## 15 September 2014

2:00pm to evening – Arrival to Hudson Valley, check in to hotel, etc.

7:00pm – Dinner as a group, location TBA. Meet at 6:30pm at hotel

## 16 September 2014

Breakfast on own

7:30am – Travel from hotel to meeting room at Hudson Valley Laboratory

7:45am – Welcome, Peter Jentsch, Superintendent, Hudson Valley Laboratory

7:55 to 8:15am – Coffee, accomplishments, WG evaluation and introductions Laura McDermott & Juliet Carroll

8:15-12:00 Morning Sessions – Greg Loeb, Facilitator

## 8:15am – Fruit Industry Reports (45 min)

**Open floor:** Dale Ila Riggs, NY State Berry Growers Association; Nate Nourse, Nourse Farms, MA; Julie Schneider, Atlantic Blueberry Co., NJ; Tomas Johnson, Silferleaf Farm.

9:00am – Regional Reports (60 min, paper copies available from some states and provinces not attending)

NJ – Dean Polk (NJ blueberry report), Rutgers Univ.

PA – Kathy Demchack (PA report), Penn State Univ.

NY – Julie Carroll (NY report), Cornell Univ.

CT – Mary Concklin (CT report), Univ. of Connecticut

RI – Heather Faubert (RI report), Univ. of Rhode Island

MA – Sonia Schloemann, Univ of Massachusetts

ME - Dave Handley (ME report), Univ. of Maine

NH – Alan Eaton (NH report), Univ. of New Hampshire

**Ontario** – Pam Fisher (Ontario report), OMAFRA

**Quebec** – Liette Lambert (Quebec report), MAPAQ/QMAFF

10:00am - Break

10:30am – Research Reports (90 min, 20 minutes/talk)

of Food and

Aariculture

Use of attract and kill 'SAP' (super absorbent gel) to control SWD Peter Jentsch, Cornell University, NY

Impact of SWD on blueberry IPM programming Dean Polk, Rutgers University, NJ

**Research objectives & preliminary findings from Leskey Lab** Tracey Leskey, USDA ARS, Kearneysville, WV



# SWD research in Virginia: Interspecific competition with African fig fly, and baseline sampling for natural enemies

Doug Pfeiffer, Virginia Tech University, VA

12:00pm – Lunch, provided, & discussion of travel reimbursement forms

### 1:00-2:15 Afternoon Session – Laura McDermott, Facilitator

1:00pm – Research Reports (75 min, 20 minutes/talk)

**Research objectives & preliminary findings from Rodriguez-Saona Lab** Cesar Rodriguez-Saona, Rutgers University, NJ

**Can attract and kill be the solution?** Richard Cowles, Connecticut Ag Expt Station, CT

**Research objectives & preliminary findings from Loeb Lab** Greg Loeb, Cornell University, NY

## 2:15-4:00 SWD Priorities - Juliet Carroll, Facilitator

2:15pm – What have we accomplished? (45 min) Participants

*3:00pm* – **2013 Priorities: adding new and removing old** (30 min) *Participants* 

3:30pm – Rating, 0-100 score, <u>Each</u> priority (15 min) Participants

### 3:45pm – SWD Working Group evaluation & thoughts for future (15 min) Greg Loeb, Cesar Rodriguez-Saona

#### Thank you for participating and safe travels home from your hosts!

Greg Loeb,
Dept. of Entomology, Cornell University, gme1@cornell.edu, 315-787-2345
Cesar Rodriguez-Saona,
Dept. of Entomology, Rutgers University, <u>crodriguez@aesop.rutgers.edu</u> , 609-726-1590 Ext. 4412
Dean Polk,
Rutgers Cooperative Extension, Rutgers University, polk@aesop.rutgers.edu, 609-902-1134
Julie Carroll,
NYS IPM Program, Cornell University, jec3@cornell.edu, 315-787-2430
Laura McDermott,
Eastern NY Horticulture Program, Cornell Cooperative Extension, <u>lgm4@cornell.edu</u> , 518-746-2562
Anne Nielsen,
Dept. of Entomology, Rutgers University, <u>nielsen@aesop.rutgers.edu</u> , 856-455-3100 Ext. 4110