

Northeastern IPM Working Group Spotted Wing Drosophila



20 October to 21 October 2016 Cornell University, Geneva, NY

20 October 2016

2:00pm to evening – Arrival to Geneva, check in to hotel, etc.

6:30pm – Convene for a mixer at Beef & Brew, 293 Main St., Geneva, NY 14456. Dinner at 7:00pm.

21 October 2016

7:40am – Travel from hotel to Jordan Hall Auditorium, NYSAES

Continental breakfast, coffee, tea in Jordan Hall Auditorium.

8:00am - Welcome, Susan Brown, Director, NY State Agricultural Experiment Station

8:15am – Introduction, background and purpose, Juliet Carroll

8:25-12:00 Morning Sessions - Juliet Carroll, Facilitator

8:25am - Discussion of Fruit Industry Impacts with Grower Panel (60 min)

Dale Ila Riggs, The Berry Patch, NY Nate Nourse, Nourse Farms, MA

Dean Polk, Rutgers University, for the NJ highbush blueberry industry

Brian Reeves, Reeves Farm, NY

Rick Reisinger & Lisa Brower, Rick's Apple Country, NY

9:25am – Extension Priorities (40 min)

Breakout groups review and rank the Extension priorities

10:05am – Break

10:30am - **Stop SWD** website development (10 min)

Cesar Rodriguez-Saona

10:40am – Insecticide registration, organic products, and MRL's addressed by the IR4 Program (20 min)

Krista Coleman, Program Assistant, Organic Support, IR4

11:00am - Regulatory & Education Priorities (40 min)

Breakout groups review and rank the Regulatory & Education priorities

11:40am - SWD Poster & Resources session (20 min)

12:00pm - Lunch, provided. Continue viewing posters & resources.





1:00-3:15 Afternoon Sessions - Greg Loeb, Facilitator

- 1:00pm **2016 Status of SWD Regional reports discussion** (35 min)
 Laura McDermott
- 1:35pm Research objectives & overview National SWD SCRI project (15 min)
 - Cesar Rodriguez-Saona
- 1:50pm Research objectives & overview Organic OREI project (15 min) Greg Loeb
- 2:05pm Research Priorities (40 min)

Breakout groups review and rank the Research priorities

2:45pm – IPM Guidelines for SWD (15 min)

Year 1 – Brambles, Greg Loeb

Year 2 - Blueberry, Cesar Rodriguez-Saona

3:00pm - SWD Working Group evaluation & thoughts for future (15 min)

Laura McDermott, Juliet Carroll

Thank you for participating and safe travels home from your hosts!

Greg Loeb,

Dept. of Entomology, Cornell University, gme1@cornell.edu, 315-787-2345

Cesar Rodriguez-Saona,

Dept. of Entomology, Rutgers University, crodriguez@aesop.rutgers.edu, 609-726-1590 Ext. 4412

Dean Polk,

Rutgers Cooperative Extension, Rutgers University, $\underline{polk@aesop.rutgers.edu}, 609-902-1134$

Juliet Carroll,

NYS IPM Program, Cornell University, jec3@cornell.edu, 315-787-2430

Laura McDermott.

 $Eastern\ NY\ Horticulture\ Program,\ Cornell\ Cooperative\ Extension, \underline{lgm4@cornell.edu}, 518-746-2562$

Anne Nielsen,

 $Dept.\ of\ Entomology,\ Rutgers\ University, \\ \underline{nielsen@aesop.rutgers.edu},\ 856-455-3100\ Ext.\ 4110$